В Пекин ще бъде осъществен най-строгият допинг контрол в историята на Олимпийските игри, оповести президентът на УАДА Джон Фей.

4500 тестове на кръв и урина ще бъдат направени по време на игрите в китайската столица, което е с около четвърт повече спрямо Олимпиадата в Атина преди четири години. Предстоят на всеки спортист в Пекин ще бъде документиран. За всеки участник ще се знае датата на пристигането, програмата за тренировки и състезания и заминаване.

По този начин даден спортист ще може да бъде проверен във всеки един момент в Пекин. На Олимпиадата в Атина от около 3600 проби 24 атлети бяха заловени с допинг. Фей е обезпокоен от заплахата от генния допинг, който не може да бъде засечен опри тестове.

"Това е крайно опасно. Употребата на генен допинг може да причини сериозни болести като левкимия и дори смърт", коментира Фей. "Вярвам, че в най-скоро време ще започнем да откриваме употребата на генен допинг. Сега мога да кажа на спортистите, че не си заслужава да рискуват живота си заради едно състезание", допълни той.