Алексей Шайдулин още е под въпрос в състава на България за участие на Европейското първенство в Ливърпул. Натурализираният руснак е получил лоша аркада по време на спаринг и при пристигането му у нас утре ще се реши дали да се боксира в Англия. При отрицателно решение на лекарите на мястото на световния вицешампион за 2005 година може да замине първенецът на България Любомир Тодоров.

Президентът на БФБокс Марин Димитров пък заяви, че ако Борис Георгиев не тренира, а си почива, няма да бъде викан повече в националния отбор въпреки качествата си.

Босът на бокса ни също така сподели пред Гонг очакванията си за предстоящото европейско в Англия от 5 до 15 ноември, където той ще е водач на делегацията ни: „Шампионатът вече е провален. Участниците ще се боксират между 12 и 13 часа на ден. Плюс това ще ядат на групи по около 100, при положение, че се очакват над 500 боксьори. Има много, много неуредици. Предстои битка на силни участници и слаба организация. Първият пример е, че вече над месец гледам брошурите на шампионата, където пише 38-мо Европейско първенство, а в действителност това ще бъде 37-мото! Това показва до каква степен са заблудени организаторите. Медалистите ни ще вземат необходимите премии”.

Президентът на родната централа коментира и отсъствието на Борис Георгиев от националния ни отбор за предстоящото от 5 до 15 ноември в Ливърпул Европейско първенство: „Вратите на националния отбор са отворени за всеки. Борис Георгиев е един от най-добрите ни боксьори и никой треньор не може да се откаже от него. Но това, че е бил европейски шампион нищо не значи. Ако не тренира, няма шанс! Той си дава по-дълги почивки и ако продължава така, може повече да не го викаме в националния! Два пъти говорих с него. Пращали сме му покани за националния отбор, търсиха и Петър Лесов, и личния му треньор Данчо Стоянов. Телефонът му обаче винаги бе изключен. Телефонът не е начин да се контактува, но сме му пращали покани в БК ЦСКА. Борето не се яви на нито една тренировка и по наши сведения не е тренирал нито един час в клуба. На републиканското първенство за първи пък изигра всичките си срещи, но се видя, че не е в кондиция. Там стана първи благодарение на опита си, не толкова заради формата. Тогава още бе уклончив за Европейското и не ми даде отговор”.

Марин Димитров е предложен единодушно да оглави Балканската федерация по бокс. По инициатива на сръбските си колеги в Белград преди дни бе първата сбирка по учредяването й. „Аз нямам голямо желание и амбиция, въпреки че единодушно колегите ми ме предложиха за председател. Може някой по-свободен да се заеме с тази отговорна задача. Нашият регион има силни боксьори и много големи традиции. За съжаление обаче от 11 държави взехме само един бронзов медал на Олимпиадата в Пекин. Това е много смешно. Страните от региона трябва да работим. Взеха се принципни решения, които трябва да бъдат утвърдени на втора сбирка на 8 декември в Пловдив. Тогава ще се види устава и останалите неща. Очаквам на 8-ми федерацията вече да е факт”.

В категория до 51 кг. страната ни ще бъде представена от европейският шампион по кикбокс и дебютант на подобни международни боксови форуми Александър Александров. При спарингите за място в националния студентът от НСА е надделял над Салим Салимов. „Той е боец и опитен състезател” заяви президентът на БФБокс Марин Димитров пред Гонг.

При 54-килограмовите визата е за Детелин Далаклиев. Капитанът на националния ни тим в добра форма и без контузии. „Трябва да напомни за себе си и да вземе медал за първи път от Световното в Банкок” бе коментарът на боса но родния бокс.

В отсъствието на Борис Георгиев, Димитър Щилянов е изявил желание да се боксира в кат.до 64кг. Двукратният европейски шампион е тренирал доста усилено. „Ако Митко се настрои за игра, не е проблем да вземе медал” каза Димитров.

Няма да имаме боксьор при 69-килограмовите, тъй като Евгени Борисов е получил контузия на рамото.

Най-голямата ни надежда за медал от Евро 2008 в Ливърпул е Младен Манев в категория до 75кг. Той също е дебютант на 19 години. „Мнението на специалистите е, че това е най-добрият ни боксьор в момента. Много разчитаме на него и ще е добре при първото му голямо състезание вземе по-голямо отличие” сподели президентът на този спорт у нас.

Олимпиецът ни Кубрат Пулев ще се качи на евроринга при най-тежките в категория над 91 кг. Кобрата е изявил желание за това още след Световното и се е включил в тренировъчния процес. „Кубрат тренира усърдно. Ако има добър жребии и се размине с олимпийския шампион, може да стигне до финал” прогнозира Димитров.

Марин Димитров ще се радва, ако се сбъдне мечтата на Кубрат Пулев да влезе от аматьорския в професионалния бокс: „Там се отива, ако някой те иска. Никой не го спира. Аз ще се радвам, ако стане професионален боксьор и в най-скоро време стане световен шампион. Кобрата има качества, но трябва да ги съчетае с повече усилия и отношение към тренировъчния процес”.