С 6 медала, от които 4 на европейски и 2 на световни първенства плюс олимпийска квота в мъжкия каяк, родната федерация изпраща 2015 година.

Станилия Стаменова защити европейската си титла на едноместно кану и стъпи на световния връх, с което отвори нова страница в златната история на този спорт при дамите у нас. 18-годишният Ангел Кодинов донесе три медала на едноместно кану от Европейското за юноши и още един бронзов от Световното.

Догодина младежът ще дебютира при мъжете и на олимпийската квалификация за Европа през май в Дуисбург, Германия, ще преследва олимпийска квота на 1000 м и на 200 м, заяви неговият треньор Владимир Генов. Първите 2 лодки във всяка дисциплина ще си гарантират участие на Олимпийските игри в Рио. Другата ни голяма надежда за олимпийска квота догодина е Кристиян Душев на едноместен каяк при мъжете, каза главният треньор на федерацията Милко Казанов.

Като цяло оценката е много добра, обобщи в Пресклуб “България” изпълнителният директор на централата Евелина Петрова.

В едноместния каяк Мирослав Кирчев вече си осигури квотата и изцяло се е посветил на подготовката си. От 3 месеца насам европейският шампион и световен вицешампион е на лагер на р. Камчия, но личната му треньорка Ева Пашева пожертва своите ангажименти и уважи пресконференцията.

Тя постави остро проблема за целогодишната издръжка през 2016 г. на постоянния спаринг партньор на Мирослав – Камен Чимидялков. Мирослав е на индивидуална подготовка и трябва също да разполага с масажист. "Такива състезатели като него са само 12 в света и всеки от тях може да е медалист на всяко първенство", подчерта Пашева. "Ръководството на федерацията ще вземе предвид всички искания на най-класните ни състезатели при разговорите за необходимите финансови средства от министерството през следващата олимпийска година", декларира Евелина Петрова.

Европейската и световна шампионка на 200 м едноместно кану при жените Станилия Стаменова я чакат още 5 години на упорит труд преди да се хвърли в битката за олимпийско злато, тъй като нейната дисциплина ще влезе в програмата на Игрите през 2020 г. Станилия е доказала силния си характер и мечтае да повтори успеха на своя именит наставник, олимпийския шампион Николай Бухалов. Икономическата реалност обаче я кара да се притеснява за своето бъдеще, сподели световната №1. През 2020 г. пловдивчанката ще е на 32 години и си задава въпроса какво ще има зад гърба си, ако дотогава остане в лодката да се състезава.

До края на миналата година кануистката разчита единствено на стипендията си от 200 лв - няма заплата, респективно няма трудов стаж, както и осигуровки. "От началото на т. г. е на трудов договор с минимална заплата в клуб “Тракия” Пловдив, тъй като клубът не може да задели повече от скромните си приходи", поясни Бухалов. Треньорът добави, че през 2014 г., когато Станилия завоюва златния медал на Европейското първенство и сребърния медал на Световното, успехите й са донесли на клуба 2000 лв по силата на точковата система от ММС, докато разходите за нейната подготовка са тройно повече или 6000 лв при възможно най-пестеливо харчене. "Държавата трябва да признае професията спортист в Закона за физическото възпитание и спорта и състезатели от ранга на Станилия да получават достойно месечно възнаграждение", каза още Бухалов.

"Българската федерация по кану-каяк има и подкрепа от спонсори, но тя не е винаги само в пари, а и в оборудване", подчерта Петрова. Шампионите и медалистите от европейските и световни първенства ще бъдат премирани с по 3000 лв всеки, а техните треньори – с по 2000 лв. /БГНЕС


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS