Италианският олимпийски комитет е възмутен от липсата на спритньора Марсел Джейкъбс в листата на номинираните за атлет на годината от световната асоциация, като това бе наречено "липса на уважение" и "напълно грешно". Ръководният борд на спорта съобщи листа от 10-ма номинирани за престижните наглади, но не намери място за единствения мъж с два златни медала от Олимпийските игри в Токио.

Джейкъбс стана изненадващо олимпийски шампион на спринта на 100 метра и помогна на Италия да спечели щафетата 4x100 метра.

"Това е напълно погрешно", заяви президента на Италианския олимпийски комитет Джовани Малаго в петък, ден след обявяването на номинацииите.

Италианският атлет Джанмарко Тамбери, който подели златния медал във високия скок с Мутаз Бершим от Бахрейн, също не е част от списъка.

Малаго подчерта, че пренебрегването на двамата е "липса на уважение към нашите атлети".

Десетте номинирани са Джошуа Кептегей, Райън Краузър, Мондо Дуплантис, Джейкъб Ингебригтсен, Елиуд Кипчоге, Педро Пикардо, Даниел Щал, Милтиадис Тетоглу, Дамиан Варнер и Карстен Вархолм.

Номинираните са селектирани от международен панел от експерти, който включва представители на всичките 6 континентални асоциации на световната атлетика. Победителят ще бъде обявен през декември.

Джейкъбс, който спечели и спринта на 60 метра на европейското първенство в зала през март, не се е състезавал след Олимпиадата, заради контузия на коляното.

"Както винаги, световните награди по атлетика ще отличат атлетите, които са се представили на най-високо ниво през цялата година, като взимаме предвид не само Олимпийските игри, но и всички състезания", защити решението президентът на световната атлетика Себастиан Коу.