Иранските власти частично отмениха забраната за жените да посещават спортни мачове на мъже, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изказване от вчера на иранския заместник-министър на спорта и младежта Абдолхамид Ахмади.

Според агенция ИРНА, Ахмади е заявил, че Държавният съвет по сигурността на Иран е одобрил план на неговото ведомство на жените и на семействата да се позволи да присъстват на някои спортни събития. По думите му мярката ще влезе в сила по-нататък през настоящата година.

Ахмади обаче предупреждава, че на жените няма да бъде позволено да присъстват на всякакви срещи и спортни обекти, но не дава повече подробности. По думите му всичко ще зависи от съответния вид спорт.

На жените е забранено да присъстват на спортни срещи на мъже от революцията през 1979 г., след която на власт идват твърдолинейни ислямски духовници. Идеята е да се попречи на големи множества от несемейни мъже и жени да се смесват на публични места.

В миналото са правени изключения за жени, живеещи в Иран, да присъстват на гостувания на националните отбори на страната си. Новината за плана на спортното министерство идва, след като президентът на ФИФА Сеп Блатер призова миналия месец Иран да прекрати "нетърпимата" забрана за жените да гледат футболни мачове на стадионите.

Иран наскоро загуби надпревара срещу Обединените арабски емирства за домакинството на Купата на Азия през 2019 г., като според някои забраната за присъствие на жени е изиграла роля за решението, отбелязва Асошиейтед прес./БТА