От днес Благоевград е световна столица на канадската борба. С участието на повече от 1300 състезатели от 65 държави в града започна 38-ото световно първенство по канадска борба.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и Асен Хаджитодоров - председател на Световната Федерация по канадска борба WAF и на българската национална федерация, обявиха старта на шампионата на планетата на официална церемония в зала "Скаптопара", която в дните до 10 октомври ще бъде арена на битките за световните титли и медали. 

Сред присъстващите на тържественото откриване бяха вицепрезидентите на световната федерация Умберто Панцети, Сайман Беричоа, Джаембек Муканбетов, Атила Чабай и нейният генерален секретар Мирча Сильонеско.

Асен Хаджитодоров каза "Добре дошли" на всички и пожела на спортистите успех и да победи феърплеят. Като признание и благодарност за прекрасната организация, гостоприемството и отличните условия, предоставени от домакините от община Благоевград, той връчи на кмета Атанас Камбитов почетен плакет и златния орден на Световната федерация по канадска борба.

Кметът благодари за доверието Благоевград да бъде столица на канадската борба и на най-силните ръце на планетата, като посочи, че градът е един бастионите на този спорт в България, дал не един и двама световни шампиони.

Сред участниците в шампионата са спортисти от водещи в този спорт страни като Русия, Украйна, Казахстан, Америка, Грузия, Бразилия, Китай, България и много други. Категориите, в които ще се състезават те от днес, са юноши, младежи, ветерани, хора с увреждания, мъже и жени.

Голяма част от българските световни шампиони също са в Благоевград, за да защитават честта на България. Сред тях са почетният гражданин на Благоевград Георги Гайдарджиев, Валентин Господинов, Красимир Костадинов, Сашо Андреев, Стоян Големанов, Христо Делиджаков, Цветан Гашевски и много други.

Интересът към първенството е много голям - то ще бъде излъчвано по над 50 български и чужди телевизии.