Предвижда се над 3 милиона лева увеличение на финансирането за спорта, стана ясно на днешното заседание на Изпълнителното бюро на Българския Олимпийски Комитет. По този начин бюджетът ще стане 33 милиона лева. 

Председателят на ДАМС Весела Лечева обяви, че 900 хиляди лева ще бъдат заделени само за участниците ни на летните Олимпийски игри в Пекин през 2008 година. 200 хиляди ще бъде финансирането за БОК.

Членовете на Изпълкома на олимпийската ни централа заседаваха два часа относно финансирането и категоризацията на федерациите.

Предложението е централите да бъдат разделени в няколко групи в зависимост от приноса им през годината (медали, участия и интерес). Тази категоризация от ДАМС с помощта на експерти от НСА и БОК няма да може да влезе в сила в близко бъдеще, а ще се чака следващият олимпийски цикъл от 2009 година.

В отсъствието на двама от заместниците на Стефка Костадинов – Валентин Йорданов президент на БФБ и Данчо Лазаров президент на БФВ, Изпълкомът единодушно реши на Общото събрание на БОК в началото на 2008 година Българската Федерация по Шахмат у нас да бъде призната за олимпийска. Тя ще попадне във втората категория членове на БОК – спортни организации, асоциации и съюзи признати от МОК.

Генералният секретар Белчо Горанов сподели още, че се търси конкретна авиокомпания, която да бъде превозвач на олимпийците ни за Пекин, а на 23-ти октомври официално ще бъде подписан договор с новата фирма, която ще екипира участниците. След изтичането на договора на предишната марка и без възможност за съдебни претенции от тяхна страна БОК се е спрял на тази, която ще облече безплатно участниците на игрите догодина, а след предложения към големи компании се е стигнало до отказ да облекат олимпийците ни.