Над 450 възпитаника от 35 дома за деца в риск участваха в 22-я национален шампионат под наслов "СПОРТЪТ ДОСТЪПЕН ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА". Проявата бе последна за годината в спортния календар на Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи.

Участниците се състезаваха в шест вида спорт - баскетбол 3 на 3, тенис на маса, лека атлетика, мини футбол, бадминтон и волейбол. На церемония по закриването на спортния празник присъстваха зам. министърът на младежда и спорта Калин Каменов, зам. председателят на БОК и шеф на федерацията по аеробика Йорданка
Благоева и др.

Комплексен победител от състезанията в Арена Армеец станаха от дома "Мария Луиза", Пловдив.

"За пореден път се получи истински спортен празник за децата. Благодарност към всички, които помогнаха, не само днес, но и през цялата година. 2014-та беше повече от наситена със спортни събития за децата лишени от родителски грижи и виждаме, че в края на всяка годината нивото на момчетата и момичетата от цяла България е повече от добро. За това основна заслуга имат директорите на домовете, както и възпитателите по физическо и спорт. За 2015-та сме предвидили още по-богат спортен календар и
повече срещи помежду ни. Това е нашата основна цел, за да може децата да са здрави и възпитавани в спортен дух", заяви председателят на БСФДЛРГ Анатоли Илиев.

Най-добър спортист на федерацията стана Дамян Петров от дом "Пеньо и Мария Велкови", Велико Търново. Награда предоставена от Никола Стоилов за най-малки
участници - момче и момиче, получиха Кръстьо Ангелов от дом "Мария Луиза", Пловдив и Христина Гайдарова от дома в град Якоруда.

Събитието се явява завършек на една успешна година, през която БСФДЛРГ организира 14 състезания в цяла България с участието на общо 1380 деца. Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи изказва специални благодарности на всички участници в организираните от нея събития.

През изминалата 2014 година най-активни бяха представителите на ДДЛРГ "Петър Димитров", Първомай, ДДЛРГ "Христо Райков", Габрово, ДДЛРГ "Пеньо и Мария Велкови", Велико Търново, SOS селища Трявна и Велико Търново, ДДЛРГ "Асен Златаров", Якоруда.

В края на церемонията децата бяха зарадвани с множество подаръци благодарение на спортната викторина, както и с изпълнението на модерни танци и таекуон-до.

Събитието се проведе благодарение на Сдружение "Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи", с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и "Фонд Социална закрила" към МТСП и с любезното домакинство на Арена Армеец. /БТА