20 години след като прекрати активна състезателна дейност легендарната  Даниела Гергелчева хвана отново ракетата и сътвори невероятно шоу по  време на Първия „Открит шампионат на София“. Най-успешната българка в  историята на този спорт направи демонстративни игри с част от децата и  шампионите на турнира, съобщава www.sofia2018.bg.

Преди това, по време  на официалното откриване Даниела Гергелчева беше наградена със специален  приз за принос в спорта от София – Европейска столица на спорта,  наградата бе връчена от общинския съветник Анатоли Илиев, секретар на  София 2018.

Турнирът събра в национален спортен център по тенис на маса „Диана“ над  120 деца, които определиха най-добрите във възрастовите групи за  ученици, младежи, юноши и девойки.

„Наслаждавайте се на играта. Радвайте се на спорта, като приемате и  победите, и загубите като поуки в живота,“ с тези думи се обърна към  участници, организатори и гости Гергелчева.

Изявите на някогашната европейска звезда в тениса на маса предизвикаха  истински фурор в залата. Даниела Гергелчева, която от години живее и  работи като треньор във Франция, сега бе специален гост на турнира и  естествено бе сред най-търсените за автографи, интервюта и селфита. Тя е  европейска шампионка индивидуално от 1990 г., тогава печели и бронз на  смесени двойки - това са две изключителни постижения. Участва на  олимпиадите в Сеул 1988 и Барселона 1992. Три пъти шампионка на Франция  с отбора на Монпелие като състезател, след това като треньор печели още  осем титли на Франция. Почетен гражданин на Монпелие и на родния  Момчилград.

Гергелчева направи демонстративна игра с първата излъчена шампионка на  Открития столичен шампионат – победителката при девойките Ромина  Георгиева имаше уникалния шанс да застане срещу печелилата европейска  титла българка. Двама от най-добрите ни състезатели: Мартин Петрин и  Атанас Иванов също направиха свободни демонстрации.

Организационният секретар на София – Европейска столица на спорта  Анатоли Илиев обяви, че до 2018 г. Столична община ще монтира по паркове  и градини повече 100 маси за тенис, поставените досега подобни  съоръжения се радват на огромен интерес сред столичани.

Президентът на БФ тенис на маса Стефан Китов изтъкна доброто  партньорство между Кметството и федерацията, като благодари на Общината  за инвестициите в десетките стационарни маси за тенис, монтирани в  парковете и градините.

Състезанията с най-малката топка са в синхрон с един от основните  приоритети на инициатива София 2018: развитието на спорта в градска  среда, край дома и работното място.

Откритият шампионат на София е част  от годишната програма на София – Европейска столица на спорта и отговаря  на принципите и основните цели на кампанията.