Йордан Йовчев завърши на 13-то място в многобоя при първата група на олимпийската квалификация по спортна гимнастика в Лондон. Великият ни спортист се бори за квота за Летните олимпийски игри в Лондон през лятото, като тя ще го направи най-великия гимнастик в света с участието си на 6 поредни Олимпиади.

Гонг се свърза с Йовчев в Лондон, броени минути след края на надпреварата в неговия поток. След тази първа сесия Данчо е 13-ти, а това му дава надежда, че ще вземе виза, тъй като първите 30 гимнастици се класират за световния форум.

“Има три отбора, които играха в този наш поток и предполагам, че някои от тях като квоти отпадат. Към 21 часа довечера ще свърши квалификацията и докато не свършат всички, не мога да бъда на 100% сигурен, но играх добре! Даже много добре! Трудно ми беше, но това, което го направих не мисля, че беше супер. Но поне 90% мога да бъда сигурен, че ще имаме квота! ”, това бяха първите думи на Йовчев в интервюто ни и след като изигра той многобоя си.

 

Ето още какво сподели пред Гонг от Лондон Йордан Йовчев:

„Доволен съм от моето представяне, защото наистина хвърлихме страхотни усилия и аз, и екипът ми, треньор, масажист, лекар. Наистина доста се вложихме, защото на тази възраст да направиш една класация, да преодолееш взимане на квота за олимпийските игри, е много трудно. Много силни гимнастици ще останат без визи за Лондон! Така че ние сме все още една силна сила щом преодоляваме квотите, така че ще гледаме напред. Да се надяваме и Ралица Милева да се класира, а имаме още някакъв шанс. Ако не аз, поне тя.

Доволен съм от играта си, а това ми дава една добра надежда за квота за Лондон за мен. Спокоен съм, не мисля, че може да станат някакви огромни размествания. Надявам се защото ще стана и единственият гимнастик мъж в света с участие на 6 Олимпиади. Не мога да не се гордея с това! Все пак се опитваме да запазим позициите на Българска федерация по спортна гимнастика и на нашия спорт като цяло.

Играх многобой, но дори да попадна на финал, не мисля да участвам, защото съм си концентрирал силите едвам, едвам просто да преодолея тази квота! Оттам нататък, ако стане, ще се готвим за Олимпиадата или просто трябва някак да се възстановя, защото ръката ми е много зле. Не мисля, че и след втората група днес ще има някакви грандиозни размествания в класирането. Имаше много фаулове, например, един тим като Беларус с тази игра, която показа, се съмнявам, че ще попаднат, защото знаете, че от 8 само 4 тима се класират. Нас това обаче не ни засяга, ние гледаме това индивидуално, а от отборното те най-много да останат с една квота и това не трябва да предизвика страхотни размествания. Аз пък не играх и толкова зле! Надявам се всичко да мине така, както сме го планували.“