Уникалната Оксана Чусовитина пристигна във Варна и направи първа тренировка в Двореца на културата и спорта (ДКС). На 27 май (четвъртък) в Морската ни столица стартира Световната купа по спортна гимнастика с квалификации, които ще продължат и в петък. На 29 и 30 май са финалите.

45-годишната Чусовитина се готви за своята осма олимпиада. За нея това е първи старт преди игрите в Токио. "Щастлива съм, че за втори път съм във Варна - каза узбекистанската гимнастичка. - Чакам с нетърпение състезанието, за да видя до къде съм стигнала с олимпийската подготовката."

Чусовитина е абсолютен феномен в спортната гимнастика, като е записана в рекордите на Гинес със седемте си участия в олимпиади. Тя има медали за три държави - СССР, Германия и Узбекистан. Нейното първо голямо състезание е световното първенство преди 31 години, когато тя е едва на 15.

Първа тренировка в ДКС направиха и българските състезатели. Дейвид Хъдълстоун, които има квота за Токио, ще стартира на кон с гривни, халки, прескок и успоредка. Йордан Александров ще ни представя на висилка, успоредка и земя, Димитър Димитров - земя и прескок, а Теодор Трифонов - халки, висилка и кон с гривни. При дамите ще играят - Десислава Маслева, Елизабет Николова, Валентина Рашкова и Виктория Чакова.