Уникална бронзова пластика „Пиета” ще бъде специалната награда за победителя в шахматния супертурнир „М-Тел Мастърс” 2009. Наградата ще бъде връчена на официалното закриване на състезанието на 23 май. Автор на творбата е известният български скулптор Христо Христов, автор с множество самостоятелни изложби и участия в експозиции в България и Европа. Христов е автор и на призовете за ежегодните награди „Спортен Икар” на фондация „Български спорт”.

Останалите петима участници в софийския супертурнир от 21-ва категория ще получат авторски икони със стилизирани образи на Исус Христос, Архангел Михаил, Свети Георги и Свети Мина. Иконите от цикъла “Съвременни икони” са нарисувани от Пламен Капитански. Сред творбите му са портрет на Ричард Лъвското сърце, изложен в крепостта Tower of London и икона на Богородица, подаренa на папа Йоан Павел II. Произведенията на Капитански са част от редица частни колекции по цял свят.

Наградите за участниците се осигуряват от Галерия за модерно и съвременно изкуство „1908” и са специално изработени за турнира с експертната консултация на Свилена Врангова, която е един от собствениците на галерията. Галерия „1908” се намира в центъра на София на адрес ул. „Ангел Кънчев” 1.

В предните издания на „М-Тел Мастърс” победителят получаваше копие на старинна българска икона. Като трикратен победител в “М-Тел Мастърс” Веселин Топалов вече има в колекцията си копия на иконите “Влизане в Йерусалим”, “Свети Георги Победоносец” и "Четирима светци - войни". Миналата година победителят Василий Иванчук отнесе със себе си копие на старозаветната икона „Св. Старозаветна Троица”.