Националите на Унгария спечелиха 63-тото Световно първенство по спортен риболов за нации в Пловдив. „Маджарите” се пребориха в конкуренцията на още 33 държави на Гребния канал в двудневна надпревара под тепетата.

Българите ловиха чудесно и завършиха 8-ми като изпълниха задачата да попаднат в Топ 10. 

И във втория състезателен  ден решаващ се оказа уловът на шаран, за който, както и първия ден унгарците се оказаха най-подготвени. Те финишираха с над 53 кг. улов и 34 наказателни точки. Втори останаха Чехия с 51 кг. и 42 наказателни точки, а трети Англия с 60 кг. и 46 наказателни точки.  

В индивидуалното класиране новият световен шампион е Йерней Амброзич от Словения, който победи с две секторни победи с 13.4 кг улов. На подиума след него се качиха чехът Йозеф Конопасек с почти същия улов, но с 3 наказателни точки, а трети е словакът Растислав Дудр с 3 наказателни и 10.8 кг риба. 

За българското 8-мо място решително се оказа  представянето на Заприн Манолов, който в неделя спечели секторна победа и заедно със заелия второ място в сектора Огнян Райдовски издърпаха отбора напред.

Нашите в първия ден вървяха 11-ти, но след корекция в тактиката на захранване, в неделя започнаха да ловят и шарани. Това се оказа решаващо за успеха.

Първенството бе закрито от президента на Международната федерация по спортен риболов Клаудио Матеоли, който с председателя на българската Георги Михайлов връчиха златните медали. Г-н Матеоли поздрави българската федерация и община Пловдив за отличната организация. Той отличи и над 180-те доброволци, които бяха по секторите през двата състезателни дни.

„Това е най-големият форум, на който България е била домакин за последните над 30 години и добрите оценки на работата ни дават увереност да вървим напред.Успешната организация на първенството ни позволява да кандидатстваме за домакинството на Световното за жени отново на Гребния канал в Пловдив”,сподели председателя на БФРС Георги Михайлов .

За представянето на българския отбор Михайлов отбеляза, че това е най-високото класиране от всички участия до сега и показа прекрасната работа и спойка на целия екип , който беше пряко ангажиран, допълни още  Михайлов.

На церемонията присъства зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков, който също участва в награждаването на победителите.