Украинецът Александър Поливода спечели четвъртия етап от колоездачната обиколка на България. Поливода измина най-дългата дистация от надпреварата - 231 километра от Ивайловград до Елена за 5:51.08 часа. Втори е испанецът Мартин Лестидо (Туснад) на 1:26 минута, а трети финишира Александър Алексиев от КК Несебър на 1:27 минута.

Италианецът Марко Текио, който днес навърша 22 години, запазва лидерската си позиция в генералното класиране. Той утре отново ще облече жълтата фланелка на лидер, както и бялата за най-перспективен млад състезател до 23 години в етапа. Андрий Братащук от отбора на "Колс" продължава да води в подреждането за най-добър катерач, а Евгений Собал (Беларус) от "Минск Сайклинг Тийм" е лидер в класацията за активност.

Етапът стартира от Ивайловград, който се намира едва на 10 км от гръцката граница и за пръв път в историята на обиколката е етапен град. Колоната премина Балкана през Твърдишкия проход и финишира в китното градче Елена. В началото на етапа се заформи група от петима колоездачи, сред които беше българинът Станимир Чолаков от Хемус (Троян) и Александър Поливода.

Петимата в продължение на около 100 км бяха пред основната група и набраха аванс от повече от 6 минути малко след Нова Загора. След това един колоездач отпадна, а групата от четирима се раздели след Твърдица като Поливода потегли сам, а Чолаков отпадна.

В този изключително тежък етап и много труден като профил състезанието напуснаха четирима колоездачи. Александър Шушемоин от Казахстан беше откаран в болница заради прекалено изтощение. Българинът Михаил Михайлов, Никола Кожомара от Хемус (Троян) и Александър Шейдик (Украйна) също прекратиха участието си в Обиколката на България.