Тъжна новина от света на спорта долетя от Канада. На 57-годишна възраст почина Джоуи Мос - мъжът със синдром на Даун, станал легенда в хокея по доста странен начин.
 
Неговата история в спорта започва през 1985 година, когато хокейната легенда Уейн Грецки се среща със сестра му Вики. Впечатлен от отдадеността на Джоуи в работата в склад за бутилки, Грецки се обажда на мениджъра на Едмънтън Ойлърс и му предлага да го вземе на работа.
 
По време на паузата през лятото обаче легендата се притеснява, че Джоуи ще загуби всичко, което е научил, и го праща на работа в тренировъчния лагер на тима от NFL Едмънтън Ескимос. Грецки дори плаща заплатата на 22-годишния тогава младеж.
 
Отдадеността му към хокея и страстта, с която работи, превръщат Мос в национална знаменитост и символа на равноправието.
 
През 2003 година Мос получава "Седмата награда", която се връчва в НХЛ за изключителни заслуги зад кулисите на хокея. В Едмънтън пък имат трофей, кръстен на него, който се връчва в края на тренировъчния лагер на хокеиста с най-добри резултати в подготовката. Мос е притежател на Диамантения юбилеен медал на Кралица Елизабет II, както и член на Залата на славата на град Албърта. 
 
"Джоуи никога няма да бъде забравен. Той е легенда и винаги ще остане в сърцата ни със своята усмивка и ентусиазъм", написа Уейн Грецки. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.