Параолимпийският шампион в леката атлетика Оскар Писториус ще трябва да престои в затвора цели 13 години и половина, след като наказанието му бе увеличено с повече от два пъти. Върховният апелативен съд на ЮАР увеличи чувствително присъдата на 31-годишния бивш бегач, който е съден за убийството на бившата си приятелка Реева Стеенкамп - на 14 февруари 2013 година.

Присъдата на южноафриканеца всъщност е 15 години, но от тях се приспада времето, което той вече прекара в затвора. До разглеждането на делото от Върховния апелативен съд се стигна, след като прокуратурата обжалва първоначалната шестгодишна присъда на Писториус.

Носителят на шест златни, един сребърен и един бронзов медали от параолимпийски игри застреля тогавашната си приятелка Стеенкамп през вратата на банята. През цялото време той твърдеше, че е помислил Реева за крадец.

Писториус вече „излежа“ 10 месеца, след което мярката бе заменена с домашен арест. После се стигна до обжалването от страна на прокуратурата, която прецени, че първоначалната присъда е твърда лека.