Президентът на международния олимпийски комитет Томас Бах пристига на тридневно посещение в България. Бах ще бъде удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски” (НСА). Събитието ще се състои на 14 септември (петък) от 11.30 часа в Заседателната зала на Ректората на НСА.

В края на церемонията Бах ще представи публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”.

Почетната титла Доктор хонорис кауза се присъжда на Бах с решение на Академичния съвет на НСА, за приноса му към развитието на спорта в световен мащаб.

Томас Бах е роден на 29 декември 1953 г. във Вюрцбург (Германия). Завършва право и политика в университета в родния си град, а през 1983 г. защитава докторска степен по право.

Олимпийски шампион е от XXI Олимпийски игри в Монреал през 1976 г., когато печели златен медал по фехтовка (отборно, рапира). През 2006 г. e избран за президент на Германската олимпийска спортна конфедерация (DOSB). Член-основател е на комисията на спортистите към Международния олимпийски комитет.

През 2013 г. е избран за девети поред президент на МОК, след като повече от 10 години е бил заместник-председател на организацията. Освен олимпийска титла, спортната му биография включва и други значими постижения, сред които световен шампион по фехтовка, мъже (отборно) - Буенос Айрес 1977, носител на сребърни и бронзови медали от световни първенства по фехтовка. Другите спортове, които практикува са тенис и футбол.

Автор е на многобройни публикации в областта на правото, икономиката и спорта. Удостоен е с множество държавни отличия, почетни награди от национални олимпийски комитети, международни спортни федерации и университети.

Томас Бах ще бъде третият президент на МОК, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на НСА, след Хуан Антонио Самаранч (1998) и Жак Рох (2009).