Днес в една от залите на хотел Диана-3 се състоя среща на представители на 23 клуба по вдигане на тежести, които учредиха сдружение с нестопанска цел - Българска национална федерация по вдигане на тежести.

За президент на новата федерация по щанги бе избран бизнесменът от Бургас и бивш щангист Георги Иванов. За 43-годишния Георги Иванов гласуваха представителите на всичките 23 клуба.

В Управителния съвет на Българската национална федерация по вдигане на тежести влязоха 7 души - Златан Ванев, Пламен Братойчев, Енчо Енев, Иван Чакъров, Живко Архондев, Нено Терзийски и Радостин Димитров.

На балотажа за член на Управителния съвет Радостин Димитров победи олимпийския шампион от Мюнхен-72 и бивш президент на БФВТ Андон Николов.

За генерален секретар на новата федерация бе избран Веселин Божков. Треньор номер 1 на България за 20-ти век и бивш старши треньор на националния отбор Иван Абаджиев е избран за почетен председател на Управителния съвет.

„Винаги ще се вслушваме в съветите на Иван Абаджиев” - каза пред репортер на БТА новоизбраният член на Управителния съвет Златан Ванев – „Иван Абаджиев е половин век в нашия спорт и знае толкова много неща.”

„А колкото до създаването на федерацията - събрахме се представители на 23 клуба, хора, които желаят промяна в нашия любим спорт”, каза още Ванев.

Златан Ванев е роден на 29 март 1973 година в Шумен и е световен шампион шампион през 2002 година във Варшава в категория до 77 килограма, както и европейски шампион през 2003 година в Лутраки (Гърция). Той е бивш световен рекордьор в многобоя в категория до 77 килограма с 372,5 килограма.