Балканска лига по борба ще бъде учредена утре, 28 ноември, в София. Заседанието е от 16 часа в комплекс "Диана", а седалището на новата организация ще е в столицата ни. Във форума участие ще вземат делегациите на балканските федерации, начело със своите президенти Осман Бак (Турция), Антониос Цамесидис (Гърция), Василе Пушкашу (Румъния), който е генерален секретар на своята централа и олимпийски шампион.

България ще бъде представена от Валентин Йорданов - олимпийски, 7-кратен световен и европейски първенец. Предстои да бъдат приети регламент, структура и задачи, а изготвянето на документите са възложени на председателя на Българската федерация по борба Валентин Йорданов. По време на заседанието ще бъде учредена Балканска купа по борба, в която ще участват националните отбори Македония, Румъния, Турция и България. Ще бъде предложено на федерациите на Албания, Сърбия и Черна гора, Гърция също да се включат в надпреварата.

Купата ще се ръководи от президентите на всички балкански национални федерации, които ще имат равни права. Решенията ще се взимат с консенсус. Изпълнението им се осъществява чрез координатор, одобрен от президентите на националните федерации. Предвиждат се двустранни отборни срещи на националните отбори по свободна борба и при възможност двустранни срещи на националните отбори в класическия стил, както и двустранни отборни срещи на смесени национални отбори (класическа и свободна борба).

Страната-домакин ще поема разноските по настаняването, храната и организирането на състезанието с гостуващия отбор. За Балканската купа няма да се заплащат такси, които са залегнали в регламента на Международната федерация (ФИЛА)