Японецът Масато Учишиба стана олимпийски шампион по джудо за мъже в категория до 66 килограма, побеждавайки на финала с „ипон” Бенжамин Дарбеле /Франция/. Носители на бронзови медали в категорията са Пак Чолмин /КНДР/ и Йорданис Аренсибия /Куба/. Масато Учишиба, който е олимпийски шампион в тази категория и от Атина 2004, бе големият фаворит в днешното състезание в Пекин.

На финала, който продължи малко повече от една минута, Учишиба атакува още в началото и направи задържане на Дарбеле.Французинът направи опит да се измъкне, но в крайна сметка се отказа.

Масато Учишиба, роден на 17 юни 1978 година, освен двата си златни олимпийски медала има и сребърен медал от световното първенство през 2005 година в Кайро.

Французинът Бенжамен Дарбеле, който е европейски шампион през 2003 година и има още четири медала от първенства на Стария континент, постигна най-големия успех в кариерата си, спечелвайки олимпийското „сребро”.

В среща за бронзовия медал кубинецът Йорданис Аренсибия победи Алим Гаданов /Русия/ с „юко” и отново се изкачи на почетната олимпийска стълбичка (в Атина 2004 кубинският джудист също бе бронзов медалист).

В другата среща за бронзовия медал Пак Чолмин /КНДР/ победи Мирали Шарипов /Узбекистан/ с „вазари”.