Национална училищна регата 2010 - гребен егрометър организират Българската федерация по гребане, основният й спонсор – Обединена Българска Банка и Concept 2. В нея ще участват ученици от пети до седми клас от 5 български града.

Демонстрация на работата с ергометъра направи олимпийската шампионка на скиф от игрите в Пекин Румяна Нейкова.

„Заставам изцяло зад идеята за училищната регата на гребен ергометър, защото тя ще върне към спорта децата, а те са нашето бъдеще. В момента малчуганите са напред с компютрите, а спортуването остана на заден план", заяви Руми Нейкова. Тя демонстрира пред журналистите как работи ергометърът и смело прогнозира, че този уред може да се използва от любители дори в офисите.

По време на гребането олимпийската ни шампионка показа как на дисплея се отчита текущото време, оставащите метри до края, загребванията в минута и дори енергията на всеки един удар, измерена в килоджаули.

Целта на регатата е да се покаже положителният ефект от гребния тренажор върху здравето и добрата физическа форма при подрастващите. Другата основна задача на инициативата е да открие и насочи талантливите деца към гребането и спортът като цяло.

Началото на регата е на 29 април на Гребния канал в Пловдив. В специално изградена за случая шатра ще бъдат поставени 5 ергометъра. На тях ще се състезават момчета и момичета от 5,6 и 7 клас на дистанцията 500 метра. За допълнителен ефект участниците ще могат да следят движението на специален екран, който ще симулира движението на лодките с реална скорост.

На 4 май регата ще се проведе в Русе, на 18 май във Варна, на 19-ти в Бургас, а обиколката ще завърши в София на 29 май. През септември ще се състои големият финал, в който ще се включат участниците с най-добри времена от петте града.

Националната училищна регата 2010 – гребен ергометър е част от кампанията „Аз обичам спорта” на Министерството на физическото възпитание и спорта. В нея ще се включи и българската спортна федерация за деца лишени от родителски грижи.