Кампанията „Шампионите тръгват от училище”ще продължи и занапред, уверят ни съвсем отговорно организаторите на ученическата олимпиада Глобул Старт. Бюджетът за догодина е вече одобрен, твърди за Гонг Петя Стоянова-директор Корпоративен маркетинг на Глобул. Инициативата е повече от благородна за децата в равностойно положение, защото състезанията по лека атлетика през тази година включиха общо 269 училища в страната. Лице на кампанията за втори път бе звездата ни в спринта Ивет Лалова. Нейната поява на националния стадион по време на финалите в събота бе истински празник за участниците. Някои от тях дори се опитаха да я впечатлят с постиженията си и дълго я разпитваха как точно трябва да разгърнат силите си във финала. Ивет с лъчезарна усмивка, както винаги даваше ценни съвети и бе впечатлена от стила на младите атлети.  

„Има треньори, които със сигурност ще бъдат заинтригувани от резултатите и може би бъдещата звезда на България е някъде тук около нас.”-прогнозира Ивет.

Петя Стоянова сподели, че ПР отдела на Глобул води статистика на състезанията още от първото издание миналата година, така че, ако наистина идеята за тази Олимпиада роди шампион на България, то той няма да бъде пропуснат от организаторите.

Ако трябва да бъдем критични, естествено би могло какво още да се желае по отношение на самата постановка на финалите, но тук може би трябва да се изисква по-голяма съпричастност от страна на федерацията ни по лека атлетика. Важното е, че все пак бе даден старта на нещо, което тепърва ще набира все по-голяма популярност сред тийнейджърите.

„Глобул Старт е дългосрочна социална инициатива, която работи за подобряване на общото физическо състояние и здравето на българските ученици.” Този цитат от прессъобщението на спорсора не е клише, защото реалните резултати бяха факт на Националния стадион, събрал този уикенд деца от цяла България с идеята и атмосферата на истинско голямо състезание по лека атлетика. София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен, и т.н, и т.н. спореха кой е най-бърз, кой е най-силен на пистата.

По трибуните пък дебнеха национали и треньори, които очакваха да видят нешлифования диамант, които може би някога ще блесне в короната на българската атлетика…

Ученическа олимпиада бе едно от малкото положителни неща в българското училище и можем само да се радваме, че ще я има и занапред! А вложените от спонсора над 450 хиляди лева си струваха усмивките и здравето на нашите деца. Догодина обещанията са за нещо още по-голямо. Може би Ученическата олимпиада с повече ентусиазъм и поддръжници за малка България ще бъде равносилна скоро на Колежанските първенства в САЩ. Защо не?!