Шосейният колоездачен сезон вече върви в пълни обороти. Някои от най-големите имена вече записаха състезания за годината, в надпреварите в Сан Хуан, Аржентина или пък Обиколката на Валенсия. Разбира се, още през януари измина и първото състезание „световен тур“ - Tour Down Under, в Австралия.

По традиция обаче за двукратния шампион в Тур дьо Франс – Тадей Погачар, сезонът започва в UAE Tour, седемдневната надпревара в Обединените арабски емирства, като държавата е основен спонсор и на тима, за който кара - „UAE Team Emirates”. Така спонсорите изискват добро представяне от словенеца в местната им надпревара.

Тадей Погачар спечели състезанието през 2021 и 2022 година, а сега ще започне сезона си и подготовката за голямата цел – Тур дьо Франс, именно с участие в UAE Tour, където ще се бори за трета поредна победа.

24-годишният словенец обаче ще има сериозна конкуренция през тазгодишното издание, тъй като състезанието ще бъде първо и за Ремко Евенепул. Белгийският колоездач, който през миналия сезон спечели много еднодневни класики, Обиколката на Испания и световната титла в общия старт на шосе, е един от фаворитите както за това състезание, така и за всяко друго, в което стартира. 23-годишният Евенепул ще кара в Обиколката на Италия през този сезон, така че ще избегне битката с Погачар в Тур дьо Франс, но дуелът им в UAE Tour, дори рано през годината, обещава зрелище.

Състезанието започва на 20-и февруари и характерно повечето етапи са за спринтьорите, като ще видим първия старт на Марк Кавендиш за новия му тим Астана. Той ще има сериозна конкуренция от ирландеца Сам Бенет.

Несъмнено обаче интригата ще е за главното класиране, където битката ще е между Погачар и Ремко Евенепул, но и двамата могат да бъдат изненадани в началото на сезона, тъй като все още не са в оптимална форма. Словенецът ще бъде подкрепен от Адам Йейтс, който тази година му е съотборник, а миналата година завърши втори в надпреварата именно зад словенеца.