Джон Феи, президент на Световната антидопинг агенция (УАДА), е твърдо решен политиката на организацията да бъде насочена предимно към създаването на биографични данни на спортистите, въпреки скорошния спор с Международния съюз по колоездене (ЮСИ).

ЮСИ и УАДА планираха създаването на проект за 8 милиона долара, който задължаваше всеки колоездач да има паспорт, където ще бъдат описвани тестове с кръв и урина.

Скандалът с изказванията на бившия президент на УАДА Дик Паунд, принуди организацията да се оттегли, след като от ЮСИ решиха да пренесат спора в съдебната зала.

"Не съм сигурен дали ще се върнем към програмата, защото искаме да създадем паспорти за състезатели от много спортове, а не само колоездене", заяви Феи.

63-годишният бивш ръгбист Феи, който представляваше Австралия при кандидатстването за олимпийските игри в Сидни 2000, обяви че УАДА помага финансово на Американската антидопинг агенция около изслушването в Спортния арбитражен съд срещу Флойд Ландис.

"Направихме това, защото от ЮСИ не искаха, а това е техният спорт и тяхно задължение. Намесихме се, когато видяхме, че те няма да го направят", допълни Феи.