Международната антидопингова агенция разкри, че прогресира с обработката на данни от Московската лаборатория, които техните експерти възвърнаха през януари. УАДА заяви в свое изявление, че процедурата ще отнеме между два и три месеца, като добави, че вече е качила 24 терабайта с данни – еквивалента на 400 000 часа с музика или 5 200 ДВД-та.

Изявлението цитира главния следовател на агенцията Гюнтер Юнгер, който каза: ,,Най-важното, което ние направихме е, че пресъздадохме Московската лаборатория във виртуален смисъл, което ни позволи да разделим разнообразните данни с техните респективни инструменти, за да осигурим пълна и точна картина“.

Юнгер добави, че е имало повече от 1.5 млн. файла. „Ние сме уверени, че ще успеем да кажем, ако има нещо липсващо или не както трябва“, заяви следователят. ,,Веднъж щом сме удовлетворени, че данните са автентични, ние ще сме в позиция да процедираме към следващата фаза и да подкрепим различните спортове и други антидопингови организации, за да се въздигнем срещу тези, които мамят“, завърши той.

УАДА сподели още, че успешното възвръщане на база данни е било резултат от противоречивото решение да поднови дейността на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) през септември при условие, че руските власти снабдят УАДА с данни и проби. ,,Данните са важни, за да изградят достатъчни силни доказателства срещу спортисти, които са заподозрени в участие в международни допинг мрежи“, заяви агенцията. /БГНЕС