Спортен клуб за интеграция „Витоша” организира турнир по шахмат, който ще се проведе в рамките на Параолимпийските дни през 2009 г. Участие в него могат да вземат както незрящи, така и лица, които нямат проблем със зрението. Откриването е насрочено за 11.15 часа на 25 юли 2009 г. (събота), закриването е от 13.00 часа на следващия ден.

Надпреварата ще се проведе в Студентски град в София, бл. 52, вх. А, ет. 6, читалня. Шахът за незрящи лица и хора с увредено зрениев действително е същата игра, защото липсата на зрение не е препятствие за участие в различни спортни състезания, важното е да се осигурят съответните подходящи условия. Особеностите са чисто "механични" и касаят дъската, фигурите, часовника за отчитане.

Шахматните дъски трябва да са с размер най-малко 20 на 20 см, черните квадрати да са леко повдигнати, на всяко поле да има отвор за обезопасяване на фигурите, а всяка фигура да има приспособление за закачане, което да пасва на отвора за обезопасяване. Самите фигури трябва да са с т.нар. дизайн Стентън (Staunton), като черните фигури допълнително са специално обозначени. Този характерен дизайн носи името на известния английски шахматист Хауърд Стентън (Howard Staunton), предложил вариант на фигурите през 1849 година.

Използва се часовник, специално конструиран за лица с увредено зрение: циферблат, снабден с подсилени стрелки, които на всеки 5 минути се маркират от една точка, а на всеки 15 минути от две издадени точки; флагче, което лесно може да се усеща и което позволява на състезателя да усеща минутната стрелка по време на последните 5 минути на всеки кръгъл час.

Освен тези изисквания, има и такива, касаещи оповестяването на ходовете, записването на играта, поведението на съдиите и други, подробно изброени в правилника на ФИДЕ.

При състезания между зрящи състезатели и състезатели с увредено зрение всеки един от състезателите може да изиска да се използват две дъски: зрящия състезател да използва нормална дъска, а състезателят с увредено зрение - специално конструирана шахматна дъска. По време на играта ходовете се обявяват ясно, повтарят се от противника и се изпълняват на неговата дъска. Използва се специален часовник за отчитане на времето. Незрящият състезател има право на помощник, който може: да направи всеки ход на състезателя, но на дъската на противника, да оповестява ходовете на двамата състезатели, да записва резултата на незрящия състезател и да стартира часовника на противника, да извърши необходимите формалности при отлагане на партия.

Повече подробности можете да откриете на сайта www.vitoshabg.com.