Отвореният турнир за Купата на Република България по голбал е пред провал. Причината – липса на средства и помощ за провеждането на надпреварата. Това е единственият колективен спорт у нас за незрящи, в който спортистите ни могат да докажат себе си. Тази година обаче, повечето от спонсорите се оправдават с икономическата криза и не проявяват интерес към надпреварата.

Организаторите на състезанието дори не търсят "пари на ръка", а се опитват да намерят помощ, която да се изразява в осигуряването на нощувки и храна за чуждестранните отбори, които ще пристигнат у нас.

Иван Янев, председател на СК за интеграция „Витоша” разкри пред Гонг, че дори намирането на зала тази година се е оказало изключително трудно. „Имаме само две частни фирми, които ни помагат, но Агенцията за хора с увреждания и държавата буквално не помагат с нищо. Причината е, че не можели да харчат пари за чуждестранните състезатели, които ще дойдат, а никой не се интересува, че когато ние пътуваме те поемат нашите разходи”, сподели Иван Янев.

Турнирът е насрочен за 26-ти и 27-ми септември и ще се проведе в баскетболната зала на Националния стадион "Васил Левски". В него ще вземат участие отбори от България, Гърция, Сърбия, Македония и Иран.

Заради натоварената си програма, министър Свилен Нейков е отказал да присъства на турнира по голбал.

Ако някой прояви интерес и има възможност да помогне, може да се свърже с организаторите на турнира чрез официалния сайт на клуба www.vitoshabg.com.

Ето и програмата на състезанието:

26.09.2009 г.

08:30 ч. Откриване

09:00 – 20:00 ч. Срещи от груповата фаза

27.09.2009 г.

09:00 ч. Мач за седмо място

09:50 ч. Мач за пето място

10:40 ч. Малък финал

11:30 ч. Финал

13:00 ч. Церемония по награждаване и закриване