С три етапа в Испания ще започне 110-то издание на най-престижната колоездачна обиколка в света Тур дьо Франс. Спазвайки традицията от последните години, организаторите отново са решили Турът да започне извън Франция, като този път са избрали Баския регион, който граничи със страната. Това се случва за втори път в историята, а първият случай е бил през 1992 година.

176 колоездачите от 22 отбора ще застанат на старт за първия етап пред музея Гугенхайм в Билбао, който ще бъде с продължителност 182 километра, след което в следващите два дни ще карат от Витория-Гастейс до Сан Себастиян и от Аморебиета до Байон в югозападна Франция. Останалите 18 етапа ще бъдат изцяло във Франция, като както винаги финалът ще бъде по Шанз-Елизе в Париж. Общо колоездачите ще изминат 3404 километра в 21 етапа, а почивните им дни ще бъдат на 10 и 17 юли. Състезателите ще имат само един 22-километров етап за бягане по хронометър, което е най-малкото от 2015 година насам.

За основни фаворити за титлата са считани датчанинът Йонас Вингегор (Юмбо-Висма) и словенецът Тадей Погачар (Емиратс). Двамата окупираха първите две места в генералното класиране в последните две години, като Вингегор триумфира през 2022, а Погачар година по-рано. Словенецът спечели титлата и през 2020. Двамата се изправих един срещу друг по-рано през настоящия сезон в еднодневната класика Париж-Ница, като победил бе Погачар, но впоследствие Вингегор спечели Тура на Баския регион и Критериум Дофине.

С шансове за успех букмейкърите определят още победителят в Джиро д'Италия 2022 Джей Хиндли (Бора-Хансгрое), Микел Ланда (Бахрейн Викториъс) и Енрик Мас (Мовистар).

Тур дьо Франс 2023 продължава до 23 юли.