Джъд Тръмп започна участието си на силния ранкинг турнир Уелш Оупън, който се провежда в Нюпорт, с успех над Дийн Йънг с 4-1 фрейма в първи кръг на надпреварата.

Откриващият фрейм отиде на сметката на 20-годишния шотландец, но оттам-насетне „Асото“ взе четири последователни партии, за да се класира за втори кръг. Той наниза два халф-сенчъри брейка по пътя към победата, реализирайки съответно 99 и 59 във втория и петия фрейм. Световният шампион от 2019, който не е печелил титлата в Уелс, ще играе с Крейг Стедман в следващата фаза.

С турнира рано-рано се сбогува действащият шампион Джордан Браун, който отстъпи на Мичъл Ман с 3-4. Браун, който миналата година изненада Рони О‘Съливан в спора за титлата, се провали още при първото си препятствие по пътя към защита на трофея. 34-годишният северноирландец водеше с 3-2 и имаше възможност да сложи точка на спора, но кражба от точно 50 на Ман и 103-6 точки в заключителния седми фрейм го изведоха до място във втори кръг и мач с Бен Ханкорн във втори кръг.

Напред продължиха още Анда Джан, Шон Мърфи, Фъргъл О‘Брайън, Бари Хоукинс и Кайрън Уилсън, който трябваше да играе седем фрейма, преди да сломи съпротивата на Доминик Дейл.