Джъд Тръмп се класира за нов финал през този сезон, след като надви на турнира в Рияд, Саудитска Арабия, Шон Мърфи с 6-5 фрейма.

Първият полуфинал от дебютното издание на надпреварата с награден фонд 500 000 паунда за победителя предложи много качествен снукър и драма до края. "Асото", подобно на 1/4-финала си с Нийл Робъртсън ден по-рано, поведе с 3-0, като направи брейкове от 67 и 72 точки. "Магьосника" отвърна на предизвикателството, намалявайки пасива си до 2-3, като измъкна петата партия с 60-58. Тръмп не се разколеба и наниза 93 точки на една щека. Той вървеше към комфортен аванс от 5-2 след серия от 67, но позволи на Мърфи на свой ред да отговори със същия брейк, за да направи резултата 3-4.

Тръмп поведе с 5-3, но съперникът му отказа да се предаде и след два халф-сенчъри брейка от по 78 и 60 точки вкара срещата в решителна 11-а партия. Там не липсваше драма до самия край, като Тръмп направи брейк от 50 точки, но трябваше да трепери до последно, след като Мърфи продължаваше да се бори. В крайна сметка съпротивителните сили на световния шампион от 2005-а приключиха и той трябваше да се примири с поражението.

Тръмп продължава великолепното начало на сезона, класирайки се за трети финал след тези в Шанхай и Сиан. На Шанхай Мастърс той победи именно Мърфи с 11-5, преди да отстъпи на Сиан Гран При от Кайрън Уилсън с 8-10.

Съперникът на Джъд в спора за трофея в Рияд ще бъде Марк Уилямс. За Уелския дракон това е 42-ри ранкинг финал, като той елиминира с 6:3 Съ Дзяхуей, който преди това беше отстранил Рони О’Съливан. Въпреки че е трикратен световен шампион, Уилямс ще получи най-големия чек в кариерата си именно в Саудитска Арабия, ако успее да грабне титлата.

Така се очаква нов запомнящ се мач между Тръмп и Уилямс, които през 2022-а година изиграха един от най-драматичните полуфинали в „Крусибъл“, а уелсецът от изоставане с 3:9 се добра до решителен 33-ти фрейм, макар да загуби с 16:17. На финала в „Мастърс“ миналата година пък Тръмп спечели титлата след обрат от 7:8 до 10:8.

Победителят в Рияд ще спечели невероятните 500 000 паунда и прозвището шампион на Саудитска Арабия.