Шуменският окръжен съд даде ход на делото срещу „Килърите" точно в 16:00 ч. Обвиняеми по мегапроцеса, който се води във връзка с убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев, са Петър Стоянов-Вожда, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Делото се гледа при безпрецедентни мерки за сигурност за шуменския съд. Служебните и частни защитници на шестимата обвиняеми бяха единодушни, че ход на делото не следва да бъде даден.

Първото заседание по делото „Килърите" започна тази сутрин в шуменския окръжен съд. Преди фактическата част от процеса адвокатите на шестимата обвиняеми поискаха отвод на съдебния състав и на прокурор Стефка Якимова от варненската апелативна прокуратура. Искането имаше за цел белезниците на обвиняемите да бъдат свалени в съдебната зала. Председателят на съдебния състав съдия Димчо Луков не уважи искането, като се мотивира, че съдията определя реда в залата, както и с тежестта на обвиненията, повдигнати на шестимата от групата на Килърите.

След това частните защитници демонстративно напуснаха залата, а съдия Луков назначи служебни адвокати на обвиняемите. Адвокат Розалина Апостолова заяви, че досега никой не е стоял с белезници пред българския съд.

Адвокат Илиян Василев също добави, че не приема решението клиентите им да бъдат с белезници в съдебната зала.

„Тези хора са граждани на Република България, те са равни на всички останали граждани до момента, в който с присъда бъдат признати за виновни. До този момент никой не може да ги подлага на унижението, да ги държи вързани като животни в съдебна зала. Ние нищо не бойкотираме. Това е безпрецедент, съдията предварително си е определил кръг съдебни защитници, така че нашето напускане няма да създаде абсолютно никакви пречки за хода на делото", коментира адвокат Василев.

Обществените адвокати казаха, че не са имали достатъчно време да се запознаят с материалите по делото, както и с информацията, включена в 25-те тома със СРС-та. Служебният защитник на Петър Стоянов-Вожда Георги Иванов заяви, че по време на последната почивка подзащитният му е отказал да контактува с него.

Председателят на съдебния състав Димчо Луков не уважи мотивите на адвокатите и подчерта, че са имали две седмици, за да се запознаят с материалите. Той допълни и че по време на почивката служебните защитници също са могли да научат повече за делото.

Малко след последната почивка, преди да влезе в съдебната зала, Петър Стоянов-Вожда заяви, че разполага с флашка, на която има запис от среща между министър Цветан Цветанов, председателя на Шуменския окръжен съд Нели Батанова и окръжния прокурор Ася Петрова.

За тази среща Вожда съобщи пред журналисти по-рано днес, като заяви, че тя се е провела в петък във варненски хотел. По думите му по време на нея е обсъдено обвиняемите по делото Килърите да бъдат осъдени до 1 месец предвид наближаващите избори.

Малко след това председателят на Шуменския окръжен съд Нели Батанова отрече да се е срещала с вътрешния министър и допълни, че в петък, когато според Стоянов се е състояла срещата, е била на работното си място в Шумен. „Сумиста може да говори каквото си иска", допълни Батанова.

Материалите по делото са 95 тома. 70 от тях - явни, а 25 - секретни. Ежедневни заседания по процеса ще има продължение на месец.

Подсъдими по делото „Килърите" са: Петър Стоянов-Вожда, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Те са обвинени в организиране и изпълнение на поръчковите убийства на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, нанасянето на телесни повреди на двама други, организирането на два палежа и взрив, притежание на незаконно оръжие.

Шестимата са с мярка за неотклонение „задържане под стража" от септември 2010-та. Оттогава досега всички направиха по няколко опита да излязат на свобода.