Александра Начева стана шампионка в тройния скок на Младежките олимпийски игри. 17-годишната пловдивчанка става първата българска атлетка със злато от този форум.  

Начева триумфира в Буенос Айрес с 13.76 м и 13.86 м (+1.4 м/сек) или общ сбор от 27.62 м, пише bgathletic.com. Подгласничка ѝ е Мария Висенте (Исп) с 27.43 м общ метраж, след като записа най-добри опити от двата етапа на надпреварата от 13.76 м и 13.67 м.

Абсолютните лидерки в надпреварата в сектора Начева и Висенте направиха зрелищно състезание. Две започнаха втория етап нула на нула, тъй като и двете скочиха по 13.76 м в първата фаза. Според регламента за крайното класиране се взима сборът от двата най-добри опита на състезателите от етап 1 и 2. Така фаворитките за титлата излязоха тази вечер като на финал и тази, която скочеше повече, означваше, че става шампионка.

След първите скокове испанката, която е и световна и европейска шампионка в седмобоя за кадетки и рекордьорка на планетата в многобойната дисциплина за под 18 г., поведе с 13.67 м срещу 13.56 м. Начева, която скачаше последна по ред, обаче излезе напред във второто си излизане в сектора с 13.86 м. Висенте се приземи на 13.50 м.

източник: LAP.bg

Всичко остана да се решава в последните четвърти опити, след като и двете атлетки сбъркаха след третото си засилване. Испанката не можа да реагира по шампионски в последния си опит и с едва 11.95 м остави Начева да вдигне българския трибагреник като победител. Българката пропусна последната си възможност за скок.

Европейското превъзходство в дсциплината затвърди и Мария Привалова (Рус). Рускинята спечели бронзов медал, но беше далеч от състезнаето за титлата. Тя постигна 13.04 м и 13.03 м за общия си сбор от 26.07 м.

Така Александра Начева си тръгва с медал и от трите големи първенства, в които участва тази година при подрастващите. Тя започна със сребро от еврошампионата за кадети, където я победи Висенте. След това Начева триумфира на световното първенство за девойки под 20 г. с национален рекорд за под 18 г. от 14.18 м.

17-годишната пловдивчанка носи втори медал за треньора си Стойко Цонов от Младежки олимпийски игри. В първото издание на форума през 2010 г. в Сингапур синът на Цонов – Георги Цонов, заслужи бронза в тройния скок.