Дарил Импей от състава на „Barloworld” спечели 45-тото издание на престижната Обиколка на президента на Турция, в която участваха общо 198 колоездачи от 20 отбора, сред които единственият континентален тим бе КК „Бургас”. Момчетата на треньора Валентин Живков въртяха педали с едни от най-силните бегачи от Про-Тур и Про-континентални тимове на континента. Шампионът обаче не можа да се зарадва както трябва на победата си след жестоко падане почти на 800 метра преди заключителния етап. Въпреки травмите той успя да финишира сред последните, след което незабавно бе откаран в болница. Лекарите потвърдиха че шампионът е с фрактура на лумбален прешлен, микро-фрактура на врата, челюстна травма, няколко счупени зъби и дълбок разрез по устните.

В приключилия вчера последен 166-километров етап от от Анталия до Алания състезателят на КК „Бургас” Ерки Путстеп финишира 8-ми след лидера в етапа – Себастиян Сиедлер, който спечели 8-та последна част с време 3 часа 24 мин 54 стотни. Другият състезател на бургазлии Закари Демпстер бе избягал с група от 15 колоездачи, но основната група ги застигна почти на 40 км преди финала. Демпстер финишира 31-ви в етапа.

В този заключителен етап съдиите дисквалифицираха един от бегачите, който бе потърсил помощ за придвижването си от лек автомобил. В последните два километра от етапа бяха регистрирани общо четири катастрофи, в една от които падна и състезател на КК „Бургас” Мартин Праздновски. Той финишира 88-ми.

В генералното класиране Закари Демпстер е 36-ти с 9 точки, които прибави в актива си валиден за 2009 година, а Ерки Путстеп е 38-ми с 8 точки от тази надпревара.

Междувременно Янек Томбак претърпя операция на пръста и се възстановява. Най-вероятно звездата на КК „Бургас” ще участва в следващия старт на 25 април във Франция.