Трима наши щангисти ще се борят за две олимпийски квоти, разкри старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов на пресконференция в Пресклуб България. Повод за събитието бе великолепното представяне на България на Европейското първенство по вдигане на щанги в Москва. На срещата присъстваха още медалистите Ангел Русев, Стилян Гроздев, Карлос Насар, Христо Христов, Дейвид Фишеров, Божидар Андреев, Надежда Мей-Нгуен и личният треньор на Андреев Пламен Братойчев.
Иванов за пореден път потвърди, че ще се оттегли от поста си след Игрите в Токио. "Първо искам да кажа отново, че нямам намерение да остана в отбора – май месец стават 10 години откакто съм начело на този отбор, и вече съм прекалено изморен. Вече бях заявил, че след Олимпиадата ще се оттегля. Няма да оставя никого, ако следващото треньорско ръководство иска да помагам, ще го направя, сигурно няма да имат нищо против. Относно представянето на отбора – не сме участвали  на състезание от подобен ранг от световното в Тайланд. През тази година и половина  всички състезатели не са спирали да тренират“, заяви Иванов.
 
„Г-н Кралев ни осигури всичко необходимо, за да тренираме непрекъснато по време на пандемията. Всички PCR тестове са отрицателни, бяха ограничени до минимум контактите на състезатели. Благодаря им, че изпълниха указанията, те донесоха резултати, и то бих казал блестящи – има и изключения, то затова е състезание, за да е интересно. Божидар, който е до мен, беше на косъм от титлата, прегоря, но това не е нищо страшно – мисля, че даже колкото и силно да звучи, хубаво, че стана така, да се амбицира още повече за Олимпиадата“.
 
„Квотите са две до тоя момент, за тях ще се борят трима състезатели – това са Стилян Гроздев, Божидар Андреев и Христо Христов, от тях двама отиват в Токио, това ще се случи непосредствено преди Олимпиадата поради простата причина, че до края на май Христо Христов има състезание – световно за юноши. След това ще се финализира всичко, ще обсъдим с колегите и ще изберат най-добрия вариант.
 
Системата е малко сложна заради допинг нарушения от 2008-а насам – искрено се надявам да не надхвърлим 20 положителни проби от 2008-а досега – тогава квотата ще бъде една. Имаме една проба, която незнайно защо е написана на човек от националния отбор – това се случи непосредствено преди Европейското първенство, подготвя се писмо до ИТА – последните години не си спомням допинг случаи, дори единични“, каза още Иванов по отношение броя квоти за Токио.