Българските състезатели Йордан Александров, Теодор Трифонов и Димитър Димитров вече са в Япония, където от 18 до 24 октомври ще се проведе световното първенство по спортна гимнастика. В надпреварата, която ще се състои само два месеца след олимпийските игри в Токио, заявка за участие са подали 400 души при мъжете и жените от 59 нации. Състезанието започва в понеделник с квалификациите при жените, а на 19 октомври е първата част от пресявките при мъжете.
 
Президентът на БФГимнастика Красимир Дунев заяви, че се очертава много силно световно първенство, но нашият отбор ще преследва докрай поставените цели.
 
"Очертава се много силно световно първенство. Над 230 състезатели са заявени при мъжете. Мисля, че ще бъде по-силно от олимпийския турнир в Токио, защото на световното всеки може да участва и бройката на участниците е много по-голяма. И тримата българи ще играят многобой. Целта ни е финал, влизане в първите 24 на Йордан Александров. Теодор Трифонов е дебютант, от него очаквам да си изиграе всички уреди без грешка. При Димитър Димитров залагаме на земя и прескок. Има силна програма на земна гимнастика, увеличихме трудността и на прескока. При него имаме шанс при едно перфектно изиграване да влезем в топ 8", коментира президентът на БФГимнастика Красимир Дунев.
 
"Леко притеснен съм, но съм готов за това състезание. Доброто ми представяне на европейското първенство в Мерсин ми дава малко самочувствие. Това ще ми бъде дебютно състезание при мъжете, затова увеличихме бройката на упражненията в съчетанията. Вместо с 8 елемента, в момента те са с по 10, отскоците ми вече са по-сложни. Най-сигурен се чувствам на висилка, прескок и халки. Моята цел е да направя едно добро класиране в многобоя, да си изкарам съчетанията на 6 уреда и да направя задоволителен резултат", каза Теодор Трифонов, който на европейското първенство в Мерсин през 2020 година спечели бронзов медал в отборната надпревара.
 
"Психически винаги съм бил подготвен. Физически в момента не съм толкова, защото продължавам да имам проблеми с крака. След състезанието ще трябва да се подложа на по-адекватно лечение. За световното съм подготвил малко по-сложни комбинации на земя и на прескок. Надявам да ми издържи крака. Заканил съм се от догодина да играя многобой. Не съм играл 6 уреда от 2017 година. Натоварването ще бъде по-голямо, но ще се справя", добави финалистът в последните три шампионата на Стария континент Димитър Димитров.
 
"Всичко е наред, добре се чувствам. Здрав съм, подготвен съм. На две-три уреда съм вдигнал трудността. Опитвам се да добавям нови упражнения. На уредите, които не са ми толкова силни, съм наблегнал на чистотата на изпълнение. На това световно ще наблегна на многобоя, защото то е индивидуално и там е най-големият ми шанс. Вдигнах трудността на висилка, на земя и на кон с гривни. Надявам се тези съчетания да мога да ги изкарам и да получа добри оценки", каза Йордан Александров.