Трикратният световен пампион в шосейното колоездене - Петер Саган, ще сложи край на кариерата си след настоящия сезон. Словакът сам обяви новината пред медиите в първото си състезание за годината - Обиколката на Сан Хуан.

Планът на Саган е да прекрати шосейната си кариера, която е изпълнена с много успехи и рекорди, а след това да се насочи към планинското колоездене и по-точно Олимпийските игри през 2024-а година, където да се състезава не на шосе, а именно в планинското колоездене. 

"Времето лети. Когато бях на 19 си представях, че ще се откажа на 30 години, сега съм на 33!", сподели Саган.

"Сега като обявих, че това е последната ми година съм още по-мотивиран, искам да приключа на най-високото ниво, а след това да се отдам на другата ми страст - планинското колоездене", допълни трикратният световен шампион за годините 2015, 2016 и 2017. 

"Важно е за мен да прекарвам време със сина си, семейството ми и да погледна живота под друг ъгъл, не само като колоездач. Никога не съм си мечтал да бъда професионалист до 40 или 50 годишна възраст. Мисля, че настъпи моментът", заяви Петер Саган на пресконференция. 

Договорът му с настоящия му тим - "TotalEnergies", приключва в края на този сезон и няма да бъде подновен. До този момент Саган има 12 етапни победи в Тур дьо Франс и 7 пъти е печелил класирането по точки, което носи така познатата зелена фланелка в Обиколката на Франция. Това е абсолютен рекорд, който словакът държи.