Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, в компанията на легендите на местния Етър и българския футбол Трифон Иванов и Цанко Цветанов, откри днес учебната година в общинското спортно училище на Велико Търново, което отново отвори врати след 22-годишно прекъсване.

В него ще се обучават ученици от 5-ти до 12-ти клас в десет вида спорт, като сред тях са традиционно силните за региона хандбал, бадминтон, футбол и конен спорт.

След тържествения водосвет за здраве и успехи министър Нейков, кметът на града инж. Даниел Панов, заместник – министърът на МОМН г-жа Милена Дамянова и директорът Снежина Михова прерязаха лентата и посрещнаха първите ученици на новооткритото училище.

Приветствие от името на всички бивши ученици поднесе треньорът на Етър Цанко Цветанов, а старт на учебната година бе даден от камбана, подарена от Министерството на образованието, младежта и науката.

През учебната 2012/2013 година 5 от общо 23 спортни училища в страната ще бъдат на пряко управление от Министерство на физическото възпитание и спорта – „Ген. Владимир Стойчев” в София и училищата в Плевен, Варна, Русе и Бургас.

В момента тече процедура по преобразуването от общинско в държавно на СУ „Васил Левски” в Пловдив.

През настоящата учебна година в спортните училища ще се обучават 6800 ученици по 29 вида спорт.