Амори Лево (Франция) постави нов световен рекорд на 100 метра свободен стил на европейското първенство по плуване в малък басейн, което се провежда в Хърватия.

Французинът спечели финала в дисциплината с време 44,94 секунди. Втори е друг французин Фабиен Гиво, а трети се нареди италианецът Филипо Манини.

Предишният рекорд от 45,12 секунди отново принадлежеше на Лево и беше поставен на полуфиналите в петък.

Това е трети световен рекорд за Лево на европейското първенство в Риека и неговият четвърти, поставен през последната седмица. Той подобри върховите постижения на 50 метра свободен стил на шампионата на Стария континент в Хърватия и на 50 метра бътерфлай във френското първенство миналата събота.

Вторият световен рекорд за деня бе дело на Саня Йованович от Хърватия, която подобри върховото постижение на 50 метра гръб.

На финала в дисциплината Йованович спря хронометрите на 26,23 секунди, подобрявайки с 0,14 секунди своя собствен рекорд, поставен през април тази година. Втора на 50 метра гръб остана Катерина Зубкова (Украйна), а трета е Елена Гемо (Италия).

Третият и последен за деня световен рекорд падна на 200 метра бътерфлай при мъжете, където Николай Скворцов (Русия) записа постижение от 1:50,60 минути.

Втори е Динко Юкич (Австрия) с 1:52,31 минути, а третото място остана за Максим Ганичин (Русия) с 1:52,32 минути.

В дисциплината 4 по 50 метра съчетано плуване женският отбор на Холандия изравни световния рекорд, след като Раноми Кромовидьойо, Мониек Найхуйс, Хинкелиен Шрьодер и Марлеен Велдхуйс записаха времето на Австрия от изминалия април. Тогава австрийките счупиха световния рекорд с време от 1:45,73 минути, за колкото завършиха и холандките в събота.