България спечели 3 сребърни медала от Световното първенство по сумо в Естония.

За трети път в кариерата си Петър Стоянов спечели сребърен медал на Мондиал в категория +115 кг. Вожда загуби на финала от японеца Химено Такахаши, с когото тренира в Страната на изгряващото слънце.

Капитанът на националния ни отбор бе изненадан от противника в сблъсъка за световната титла. Трети останаха двукратният световен шампион Уламбайар Биамбайар „Биамба” от Монголия и руснака Василий Маргиев.

Анна Методиева стана световна вицешампионка в категория до 60 кг при девойките.

Също със сребро се отличи Стилян Георгиев при до 85-килограмовите мъже, след като на финала загуби от младата японска надежда Шимоко Такаши. Трети в тази категория са Наксим Монгуш от Русия и Трент Сабо от САЩ.

На шампионата в Раквере участваха 252 сумисти от 31 страни от петте континента. Имаше и екзотични гиганти от Камерун, Индия, Хонг Конг и други.

Изключително бе представянето на Христо Христов и Тодор Джуров съответно в абсолютна и категория до 115 кг. Те достигнаха полуфиналите, но малшанс им попречи да вземат медали.

Отборно мъжкият ни тим е пети. Първи са руснаците, следвани от Япония, Полша и Монголия.

При жените Галина Иванова също достигна до полуфиналите, но остана пета в категория до 80 кг. Цветана Божилова е 7-ма в изключително голяма конкуренция. Отборно при дамите също сме пети.

При девойките Габриела Василева е пета в кат.до 75кг.