Коалиция на организации за легализация на марихуаната започна бойкот на компанията за хранителни продукти Келог, която прекрати спонсорството си за плувеца Майкъл Фелпс, след като той беше заснет да пуши марихуана.

„Смятаме, че е лицемерно да се отхвърля най-добрият атлет на страната за нещо, което са правили освен него и 40% от възрастните американци“, заяви Дан Бернат, говорител на организация за легализация на тревата.

„Келог реагира прекомерно и не се съобразява с общественото мнение в Америка относно марихуаната. Те все още живеят като в 50-те години“, добави Крис Крейн, директор на асоциацията Студенти за разумна политика за наркотиците.

Той припомни, че преди няколко години плувецът беше заловен при шофиране в пияно състояние, което не доведе до спиране на спонсорството от фирмата.

23-годишният Фелпс поднесе извиненията си и определи поведението си като „глупаво“. Организаторите на бойкота заявиха, че в компанията са получили хиляди електронни писма и телефонни обаждания.

Поради наличието на множество телефонни обаждания, организацията създаде „червена линия“, на която се подканват да се обаждат потребителите, които искат да обсъдят случая с Майкъл Фелпс, за да запишат своите коментари.