Двамата руснаци, изключени от световното сумо заради слухове, че са пушили марихуана осъдиха ръководството на древния японски спорт за клевета.

Двамата братя, които се състезават под името Рохо и Хакурозан, предявиха иск за 100 милиона йени (около 1 000,000 долара) като компенсация от четирима члена на японската сумо асоциация.

28-годишният Рохо, чието истинско име е Сослан Борадзов и брат му Хакурозан – Батрац Борадзов отрекоха употребата на наркотици и въпреки това бяха изключени от световното сумо през септември след позитивна проба на урината им. Марихуаната е табу в Япония, където строго се забраняват както тежките, така и леките наркотици. Обратно

Русия е една от множеството страни, които на практика е легализирала канабиса. Японските привърженици очакват сумо борците да бъдат пример за обществото и да живеят почти аскетичен живот, който включва тренировки преди изгрев слънце и участие в ритуални церемонии.

Съмнителната употреба на наркотици е скандал, който петни жестоко образа на сумото индустрията, включително влияе и на залозите за мачовете. Спортните среди бяха сериозно опетнени миналата година, когато млад стажант от японска сумо школа почина след неясен инцидент в школата, където се е обучавал