Словенецът Матей Мохорич от отбора на "Бахрейн-Викториъс" спечели 19-ия етап от Обиколката на Франция. Мохорич измина разстоянието от 207 километра от Муранс до Либурн за 4 часа, 19 минути и 17 секунди, като преодоля дистанцията с невероятната средна скорост от 47,9 км/ч.

Мохорич бе в атака от 20 човека още в началните километри, а в последните 25 кара сам към финала. За 26-годишния Мохорич това е втора етапна победа, а за двумилионна Словения това е трета поредна и общо пета етапна победа в "Тур дьо Франс" тази година. Втори на 58 секунди остана французинът Кристоф Лапорт от "Кофидис", а трети, също на 58 секунди, завърши датчанинът Каспер Педерсен от ДСМ.

Мнозина имаха очаквания, че в днешния етап към първото място ще се стреми британецът Марк Кавендиш от "Декьонинк-Куик Степ", който можеше да задмине легендата Еди Меркс за най-много етапни победи. Кавендиш обаче остана в основната група, където бе и победителят от вчерашните два етапа Тадей Погачар ("Обединени арабски емирства"). Групата пристигна на 20:50 минути зад победителя Мохорич.

В челото на генералното класиране не настъпиха размествания. Първи с общо време от 79 часа, 40 минути и 9 секунди е Погачар. Втори на 5:45 минути е датчанинът Йонас Вингегор ("Йъмбо-Висма"), а трети на 5:51 минути е еквадорецът Ричард Карапас от "Инеос". Четвърти към момента е австралиецът Бен О'Конър (AG2R), но той е на повече от 8 минути зад Погачар. 

При спринтьорите Кавендиш запазва "зеленото трико" с 304 точки, следван от австралиеца Майкъл Матюс ("Байкексчейндж") с 269 точки и италианеца Сони Колбрели ("Бахрейн-Викториъс") с 216 точки.

Погачар е лидер и в класирането при катерачите. Словенецът запазва "бялата фланелка на червени точки" със 107 точки. Втори с 88 точки е холандецът Ваут Пулс от "Бахрейн-Викториъс", а тройката допълва Вингегор с 82 точки.

В събота е предпоследният етап от 108-мото издание на "Тур дьо Франс". Той е по часовник и с дължина от 30,8 километра от Либурн до Сент Емилион.