Световният шампион Петер Саган (Bora-Hansgrohe) се поздрави с трета победа в тазгодишния Tour de France, след като бе най-бърз сред спринтьорите в последните метри на 13-ия етап.

В тях Саган изпревари атакувалия Арно Демар (FDJ), който отново остана с празни ръце. Французинът остана трети, след като пред него мина и Александър Кристоф (UAE Team Emirates). Топ 10 допълниха Джон Дегенколб, Грег Ван Авермат, Ив Лампер, Магнус Корт, Андреа Паскилон, Сони Колбрели и Тейлър Фини. За Саган победата е общо 11-а на Тура, а освен това той има още над 30 класирания в топ 3.

Днешният етап до Валенс бе първият преходен между Алпите и Пиренеите и бе за спринтьорите, но проблемът след трите тежки алпийски етапа бе, че голяма част от тях вече отпаднаха от Тура.

Така сред претендентите за етапа останаха само Петер Саган, Арно Демар, Джон Дегенколб, Александър Кристоф и Сони Колбрели. Именно сред тях бе и голямата борба в последните метри. Демар получи великолепно извеждане от своите съотборници, но Саган отново демонстрира, че няма кой да го спре по пътя към зелената фланелка. Словакът увеличи преднината си за нея и на практика му е нужно само да стигне до Париж, за да остане с нея, информира Velocafe.bg.

"Фантастично е. Беше равнинен етап и всички в групата можеха да релаксират. Мисля, че всички бяха доволни да имаме спокоен етап. Щастлив съм с моята победа, за мен и моите съотборници е много хубаво, защото те свършиха много добра работа. Мислех, че съм тръгнал малко късно, бях отзад в последните 600 метра, след това на последния завой опитах да мина отпред, след това останах на каплата на Кристоф и съм щастлив, че го победих", заяви Саган след успеха.

Фаворитите завършиха заедно в групата, което значи, че промени в генералното класиране няма. Жилбер води с 1:39 пред Фрум, 1:50 пред Дюмолен, 2:46 пред Роглич и 3:07 пред Барде. Новото име в топ 10 е Якоб Фулсанг, който влиза в десетката заради отпадането на Винченцо Нибали.