Десетки хора са били затрупани под лавина в зимния курорт Домбай. Някои от тях не са успели да оцелеят, а сред тях е и президентът на Федерацията по алпийски ски и сноуборд на руската Карачаево-Черкеската република. Хаджи-Мурат Маршанкулов е бил в център ана свляклата се снежна маса и не е успял да оцелее.

„Аварийната служба ни направи ужасен подарък. Започнаха да стрелят по склона, за да освободят натрупаното опасно количество сняг, но не го бяха обезопасили и не бяха изтеглили хората. Лавината направо ни връхлетя. Оцеляхме тези, които се оказахме по нейните краища. Баща ми беше в самия център на снежната маса и загина“, сподели Шамил Маршанкулов.

Смъртта на президента на спортната федерация бе потвърдена и от администрацията на Карачаево-Черкеската република.

Лавината се спуснала над скиорската писта в Домбай през деня в понеделник. Спасителната служба е обявила, че на пистата е имало десетки скиори. Огромното количество сняг е връхлетяло и върху два фургона на пункта за наем на ски екипировка и едно кафене.

Планинските спасители разкриха, че очакват общият брой на загиналите да бъде между 4 и 12. Един от участниците в операцията по спасяване каза, че от снега са били извадени шестима живи скиори, но и още един починал.