Българските гимнастици, начело с президента на федерацията Данчо Йовчев играят в трета група след 18 часа местно време в квалификациите на Европейското по спортна гимнастика в Бирмингам. Целта е медал на халки за Йовчев, Филип Янев е с голям шанс за финал на висилка, Александър Батинков ще играе съчетанията си на успоредка, земя и висилка, и при чисто изпълнение също има потенциал.

Пет човека са пътували драматично до Бирмингам. Освен тримата състезатели, с тях зад волана на автомобила наряд са давали и треньорът Милко Танкушев, заедно със съдията Здравко Куртев. Групата е изпуснала ферибота, запазен от организаторите до Англия, а след това нашите са объркали пътя и в Лондон, където няколко часа са въртели без да намерят правилната посока.

„Няма масажист, естествено има умора, но това бе единствения вариант да участваме. Имаме проблеми с организаторите, не искат да ни връщат предварително депозираните пари за хотел, който не сме ползвали. Ще проведа няколко разговора в залата, за да оправя нещата. И други федерациите пропищяха като нас,” разказва от Бирмингам за Гонг генералният секретар на централата ни Краси Дунев (на снимката). Той искрено съжаляваше, че Еди Пенев не успя да пристигне от САЩ и пропуска шампионата.

Все пак настроението в лагера ни е отлично, макар и схванати след изморителния път, гимнастиците ни са готови да покажат възможностите си.

Човекът-оркестър Данчо Йовчев иска медал и без масажист се бори с умората и схващанията от дългия път.„При нормални обстоятелства, целта ни щеше да е много по-висока, но какво да се прави, това е положението,” ядосва се още Краси Дунев.