Началото на колоездачния сезон, щом става въпрос за шосейни състезания тип „световен тур“, ще бъде дадено в Австралия, именно с надпреварата Tour Down Under. Състезанието продължава шест дни и е първото за сезона от най-високото ниво. Етапите, трасето и участниците обещават истинско зрелище и подобаващ старт на любопитната колоездачна година.

Пролог:

Състезанието започва във вторник на 17-и януари с пролог (кратко бягане по часовник). Прологът е с дължина 5.5 километра вътре в града на Аделаида, който е познат с подгряващия тенис турнир за първия Голям шлем през сезона – Australian Open. Индивидуалното бягане по часовник ще разпредели силите още рано-рано, въпреки че за тази дистанция големите фаворити едва ли ще си сложат много време.

Първи етап:

Първият реален етап с общ старт е дълъг 149.9 километра, като започва и завършва в Танунда. Профилът на етапа представлява една обиколка, която ще бъде направена пет пъти. Така и единственото по-сериозно изкачване за деня ще бъде преминато общо пет пъти. Финалът обаче е след спускане и равнинен участък, така че ако някой от спринтьорите оцелее в изкачванията, определено ще има преднина на финалната права.

Втори етап:

На следващия ден състезателите ще срещнат още по-сериозно препятствие в етапа от 154 километра, който се движи по-крайбрежието и може да има опасни ветрове, които да разкъсат групата. Колоездачите обаче ще трябва да се справят и със сериозни трудности от към профила на етапа. Трасето на третия ден от надпреварата е много начупено, с доста изкачвания и спускания. Категоризираните изкачвания са само две, като второто от тях е с най-висока първа категория на трудност. След него предстоят още 20-тина километра, които са предимно равни, но отново може да настъпи хаос на шосето.

Трети етап:

Това може би е един от най-добрите шансове на спринтьорите в състезанието. Трасето е предимно равнинно, но само около осем километра преди финала се изкачва едно стръмно възвишение, което отново е получило първа категория по трудност от организаторите. Така че някой по-експлозивен колоездач, който умее да катери, може да изненада бързите спринтьори. Отново се очаква хаотичен финал, защото дори спринтьорите да оцелеят изкачването, след това предстои шест километра бързо спускане и финал. Ако някой от спринтьорите си изгуби помощниците в изкачването или спускането – връщане няма. На най-бързите мъже в колоната ще им е нужна сериозна подкрепа от отбора, за да стоят в челни позиции при спускането и да имат шанс да спорят за победата.

Четвърти етап:

Отново един етап, който може да завърши с масов спринт, но определено чист спринтьор да спечели ще бъде много трудно. Етапът завършва на леко изкачване, което ще затрудни всички. 133.2 километра също ще затруднят всички колоездачи през петия ден на състезанието. През етапа има едва две изкачвания с най-ниската четвърта категория и равнинен етап през целия ден. Освен всичко, последните километри ще бъдат на крайбрежието, така че има предпоставки за силен вятър.

Пети етап:

Това определено е черешката на тортата в състезанието. Последният етап също представлява обиколка с едно изкачване, която колоездачите ще преминат пет пъти, като накрая ще финишират на изкачването. Състезателите ще преминават през планината Лофти – 1.5 километра със среден наклон 6.8%. Интересното е, че етапът започва директно в подножието на планината и още от старта колоездачите ще започнат с изкачване. Това определено е предпоставка за много атаки от самото начало и хаотично състезание. Разбира се, не липсва възможността да има голяма откъснала се група от колоната, която и да стигне до победата.

Фаворитите:

Всички отбори от световен тур ще вземат участие в надпреварата, въпреки че е рано, все още е януари месец, много сериозни колоездачи ще се включат в състезанието. Пейо Билбао, Саймън Йейтс, Итън Хейтър, победителят в Обиколката на Италия – Джай Хиндли, или пък шампионът в Тур дьо Франс от 2018-а година – Герайнт Томас. Списъкът с колоездачи е сериозен, а един от основните фаворити в почти всеки един от етапите ще бъде и местния колоездач Майкъл Матюс. Той е отличен спринтьор, който обаче се справя добре и с изкачванията. Ще получи сериозна конкуренция от сънародника си – Кейлъб Юан, който не веднъж е показал, че може да катери страхотно, а тясната му специалност е спринтьор. Не можем да пропуснем и Крис Фрум, който ще започне подготовката си още през януари месец, в опит да постигне по-добри резултати от миналата година. Четирикратният победител в Тур дьо Франс все още не е стигнал до най-добрата си форма, след тежката контузия през 2019-а година, когато се удари в бетонна стена на тренировка.