Да станеш професионален футболист не е лесна работа, въпреки че за лаиците изглежда точно така – играеш с топка от дете, вашите ти се радват колко си добър, превземаш на кварталното игрище, гледаш Световното, накрая те взимат в някой отбор и готово! Разбира се, това е много далече от истината, защото да се превърнеш в добър футболист е също толкова време- и трудоемко, колкото и усвояването на която и да е друга професия. А може би дори малко повече.

Хората, които са се занимавали професионално с футбол, знаят какво се иска, за да се откроиш от останалите – упорство, постоянство, дисциплина, както и талант. Сам по себе си обаче талантът не е достатъчен и ако някой разчита само на него, вероятно няма да стигне далече. Ето какво се изисква, за да станеш добър футболист и да можеш, когато риташ с момчетата, да се чувстваш велик.

Футболът, както и всеки друг спорт, изисква тренировки. Дори да си надарен със златен крак и божествени футболни умения, тренировките си остават задължителни. При това те започват още от детска възраст, непрекъснати са, понякога в неудобни часове и на всичкото отгоре цялото семейство трябва да се съобразява с тях, с тренировъчните лагери и с мачовете. Може да се каже, че за да стане едно дете добър футболист, цялото му семейство също трябва да го иска. За аматьорите това, разбира се, не важи, но пак ще се наложи да тренирате от време на време.

Sport Vision

източник: Istock

От толкова тренировки и ситуации на терена се очаква един играч да развие устойчивост към стресовите ситуации по време игра. Здравата психика е абсолютно задължително условие, за да успяваш не само във футбола, но и във всяко друго нещо в живота. Прекалената емоционалност и изпускането на нервите не водят до нищо добро, така че, ако искате да сте като професионалните футболисти, тренирайте и психическата издръжливост. Особено по време на загуба!

Не се вглъбявайте прекалено в загубите, те могат само да ви научат да бъдете по-силни.

Затова са реваншите – ще имате успех следващия път.

Ако сте индивидуалист като играч и не можете да се сработите в екип, по-добре се ориентирайте към друг спорт. Ски, бокс, такива неща. Във футбола ще имате много съотборници и щете – не щете, ще се налага да се съобразявате с тях. В този смисъл по-добре е да щете, в противен случай ще си имате проблеми. Тази топка все на някого ще трябва да я подадете, а и победата се празнува по-весело в компанията на всички, а не сам.

Екипировка! Абсолютно задължително условие за добро представяне на терена. Не може да риташ по еспадрили или по текстилни кецове, и да се ветрееш по терена по памучни гащи. Лек и бързо съхнещ екип и професионални обувки за футбол правят огромна разлика, която се усеща веднага, така че не правете компромиси. Бърза идея за качествени обувки – новите adidas Predator Freak, които моментално ще ви вземат акъла. Обувките имат много малки шипове по горната част на обувката, които са поставени с компютърен алгоритъм и са наречени DEMONSKIN – очевидно, за да сте истински демони на терена. Те дават по-добър контрол над топката и свобода, докато играете.

Sport Vision

източник: Sport Vision

Новите adidas Predator са с подобрен дизайн, върху който е работено след обратната връзка на едни от най-добрите атлети в света, имат жесток силует и нова яка около глезена, разделена на две части. С тези обувки ще имате по-големи възможности за движение, освен това те се обуват лесно, държат крака плътно в прасеца и глезена, а сцеплението на подметката е гарантирано от подобрените бутони.

Sport Vision
5 снимки

С две думи – неслучайно моделът се нарича PREDATOR (хищник) – излизате на терена и започвате да преследвате тази топка до пълен успех. На всичкото отгоре ще се виждате и отдалече – трите яркожълти ленти започват от долната част на подметката и стигат до средата на ходилото.

И още една препоръка – ако наистина искате да се отличите на терена и да научите някои тънкости от футболната игра, гледайте видеото с Тото от СкандаУ, защото той преди да стане музикант, е играл като дете футбол в Ботев (Враца), след което като по-голям в Левски и Славия, и има какво да ви покаже. Много е вероятно така да ви хареса, че да хукнете още сега към кварталното игрище, но не го правете преди да го изгледате докрай. Хем ще видите как се държи професионалният футболист на терена, хем щe видите adidas Predator отблизо и моментално ще разберете защо са ги нарекли така.

Гамата обувки аdidas Predator може да намерите в магазините на Sport Vision и онлайн ТУК.

Ами, успех. И не забравяйте да загрявате, за да сте сигурни, че ще избегнете травми.