Българските национали по сумо се представиха повече от добре на Балканското първенство през уикенда в Белград. И деветимата ни гиганти си тръгнаха с медали, окупирайки първите места във всички категории на регионалната надпревара в зала „Земун”.

При завръщането си на дохиото за първи път, след като бе избран през ноември месец за президент на Българската федерация по сумо, Петър Стоянов взе златен медал в категория OPEN. 17-годишният най-нов член на представителния ни тим Павлин Димитров пък стигна до бронза в същата категория.

При дебюта си на международна надпревара Здравко Стоянов заслужи с отлични преборвания първото място. Макар, че е на 7 години синът на Вожда взе голямото златно отличие лично от японския посланик в Сърбия Тоши Кунозакиа при до 14-годишните.

Изцяло български бе финалът при дамите, като европейската шампионка Анна Методиева надви завършилата на трето място при до 21-годишните на Евро`09 Мария Георгиева, като двете грации при сумо-лидерите ни бяха наградени съответно със златен и сребърен медал.

При мъжете българската доминация по време на второто издание на Балканското първенство бе изключителна. Шестимата ни национали бяха с класа над 60 представители на домакина Сърбия, Турция, Гърция, Македония, Румъния и Чехия. Вицеевропейският шампион Михаил Илиев зае първо място в кат.до 115 килограма след оспорвани схватки. При сумистите над 115 кг. отново се стигна до бг финал, като Христо Христов пребори Иван Качаков, а на трето място застана Димитър Димитров.

При официалното откриване на Балканското първенство по сумо в зала „Земун” бяха доста от ръководителите на спорта в Белград, а и цяла Сърбия. Посланикът на Япония в съседната ни държава Н.Пр. Тоши Кунозакиа бе изключително приятно изненадан от специален подарък. Лично българският озеки Калоян Махлянов – Котоошу бе изпратил от Страната на изгряващото слънце по Петър Стоянов уникално пано с автографите под формата на отпечатъци от ръцете както е традицията на Професионалната сумо лига в Япония на Котоошу, великите шампиони Асашорю и Хакухо, а също така на Котомицки. Дар заслужи и президентът на сръбската федерация по сумо, която е най-новия член на европейската с включването си от преди две години.

Любопитни моменти имаше и преди самия турнир. При загрявката националите на България не се подготвяха индивидуално или по двойки, а дори „спретнаха” невиждани до сега в сумото едновременни схватки между мъже и жени, по тройки и четворки.

За популяризирането на сумото като древен спорт и японската култура, бяха организирани демонстрации на традиционни спортове от далечната страна като карате, джудо, джиу-джицу, айкидо и други. Преди това местен танцов ансамбъл показа традиционни хора под музикалния съпровод на две цигулки, контрабас, акордеони, китари и др.

Главен съдия на Балканското първенство бе Диана Агонцева. Единствената жена-рефер по сумо в Европа е сред най-респектиращите в бранша и бе интервюирана от местните телевизии. Петър Стоянов пък отдели време на пет сръбски канала.

Интересно е, че шампионатът за гиганти събра доста публика, въпреки че по същото време в друга зала в Белград се провеждаха решителни мачове от тенис-турнира за Купа Дейвис между Сърбия и САЩ.

Класирания на българските сумисти на Балканското първенство в Белград:

Здравко Стоянов – първо място при до 14-годишните,
Анна Методиева – първо място при жените,
Мария Георгиева – второ място при жените,
Михаил Илиев – първо място в кат. до 115 кг,
Христо Христов – първо място в кат. над 115кг,
Иван Качаков – второ място в кат. над 115кг,
Димитър Димитров – трето място в кат. над 115 кг,
Петър Стоянов – първо място в кат. OPEN,
Павлин Димитров – трето място в кат. OPEN.