Петнадесет бивши испански състезателки по синхронно плуване разобличиха в писмо лошото отношение, на което са били обект от страна на бившата им ръководителка Анна Тарес, която не бе преизбрана на поста си в началото на септември.

В отвореното им писмо, публикувано от няколко испански вестници, петнадесет бивши плувкини, всичките били в даден момент от кариерата си под контрола на Анна Тарес, разкриват методите на жената, властвала самостоятелно над отбора на Испания в продължение на 15 години.

"Решихме да се обединим (...), за да извадим наяве всички неща, които досега бяха затрупани от получените медали", обясняват те в писмото си, озаглавено "Когато едно зло може да се избегне, би било глупаво да бъде приемано" и публикувано в деня на представянето на новия треньорски екип, избран от Испанската федерация по плувни спортове.

Президентът на федерацията Фернандо Карпена заяви, че не е бил запознат с фактите и че те датират отпреди неговия мандат (започнал през 2008 г. и подновен през 2012 г.).

Хема Менгуал, една от бившите звезди на синхронното плуване, спечелила двата си сребърни медала на олимпиадата в Пекин през 2008 г. под ръководството на Тарес, увери, че не е имала никакви проблеми с бившата си треньорка.

Неус Сеги, Жордина Паларолс, състезателки от селекцията до 2003 г. и Лаура Лопес Вале, състезавала се до 2009 г., описват обаче Анна Тарес като деспотична.

По един или друг начин ни караха да вярваме, че Анна е несменяема, недосегаема... Или си с нея, или си против нея, което би означавало, че можеш да зачеркнеш завинаги кариерата си", пишат момичетата.

Следва списък с унижения и обидни коментари, които плувкините са понасяли под ръководството на Тарес./БГНЕС