Водачът в световната ранглиста по шахмат Веселин Топалов ще има черните фигури срещу арменеца Левон Аронян в първата си партия от международния супертурнир в китайския град Нянжин. Това отреди жребият за състезанието, което започва утре в хотел „Перлата на пролетта”.

Часовниците ще бъдат пуснати в 9 часа българско време. Останалите двойки в първия кръг са: Василий Иванчук – Пьотр Свидлер и Сергей Мовсесян – Сянчжъ Бу. Наградният фонд на турнира е 250 000 евро, 80 000 от тях ще получи победителят. Шестимата участници ще изиграят по две партии помежду си.

Любителите на древната игра ще могат да наблюдават срещите на сайта на състезанието: www.chess-pearlspring.com, който има китайска и английска версии. От 2009 г. във веригата „Grand Slam” ще има нов член – турнир в аржентинския град Сан Луис, съобщи мениджърът на Топалов – Силвио Данаилов, който е инициатор на шахматната асоциация, в която са най-силните турнири в света. Сан Луис е мястото, където българският гросмайстор стана световен шампион през 2005 г.